- Μουσείο, Νεολιθικό Διρού
- Μέσα από τα εκθέματα αυτού του μοναδικού στην Ελλάδα μουσείου θα γνωρίσετε τον τρόπο ζωής, τις καθημερινές και τελετουργικές συνήθειες και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των ανθρώπων που το κατοίκησαν κατά τη διάρκεια της νεότερης και τελικής νεολιθικής εποχής, από το 4800 π.Χ. έως το 3200 π.Χ. περίπου.
Το σπήλαιο κατοικήθηκε αρχικά από μια μικρή ομάδα ναυτικών, για το πόσιμο νερό που υπάρχει στο εσωτερικό του και για την ασφάλεια που παρείχε. Σταδιακά εξελίχθηκε σε σημαντικό οικιστικό κέντρο, το οποίο διέθετε λατρευτικά ιερά, καθώς και νεκροταφείο.
Τα ευρήματα, που εκτίθενται στις δύο αντικριστές σειρές προθηκών, παρουσιάζουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Προέρχονται αποκλειστικά από το σπήλαιο και δίνουν μια πολύ κατατοπιστική εικόνα μιας σχετικά κλειστής κοινότητας της νεολιθικής εποχής. Σε αυτό βοηθάει πολύ και ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων, που έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Δεξιά της εισόδου έχει αναρτηθεί το σχεδιάγραμμα του σπηλαίου και αμέσως μετά ένας χάρτης με τα κυριότερα κέντρα νεολιθικού πολιτισμού που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα.
Ακολουθούν οι προθήκες με ευρήματα από τον πολύτιμο για την εποχή εκείνη οψιανό της Μήλου, με λίθινα και οστέινα εργαλεία, σύνεργα υφαντικής, οστά ζώων, αγγεία καθημερινής χρήσης, καθώς επίσης και ειδώλια, κοσμήματα και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα.
Στο βάθος της αίθουσας, εκτός προθήκης, εκτίθενται θραύσματα πήλινων αγγείων και μεγάλοι πίθοι με ανάγλυφη διακόσμηση.
Στη δεύτερη σειρά προθηκών παρουσιάζονται πήλινα αγγεία από ενδιαιτήματα στο εσωτερικό του σπηλαίου, ευρήματα από μία ταφή, αγγεία με ζωγραφιστή διακόσμηση και, τέλος, μία σειρά ευρημάτων της τελευταίας περιόδου κατοίκησης του σπηλαίου, προτού φράξει η είσοδός του από μεγάλο σεισμό γύρω στο 3200 π.Χ.
Σε ξεχωριστή προθήκη, στο κέντρο της αίθουσας, εκτίθεται, όπως ακριβώς βρέθηκε, ο σκελετός μιας νεαρής γυναίκας.
Προθήκες στον εκθεσιακό χώρο του Νεολιθικού Μουσείου Διρού.
Dictionary of Greek. 2013.